Onze bedoeling

Nachtelijk uitzicht vanaf de top van de berg achter de Haciënda.

 

Heling en transformatie

Onze intentie met het land is om heling en transformatie te realiseren voor onszelf en voor anderen. Dat kan op lichamelijk, geestelijk en spiritueel niveau.

Wij maken dit land toegankelijk voor velen, zodat het een platform van heling en transformatie wordt.

Herstel in de balans tussen geven en nemen

Haciënda de la Miel is een ecologisch helingsoord dat ook als voorbeeld kan dienen. Wij willen laten zien dat je zelfvoorzienend kan zijn zonder in te leveren op comfort. Met ons eigen bronwater, zonnecellen en helder zwemwater zonder chemicaliën. Maar ook de groenten en het fruit komen van het land. Hierbij maken wij geen gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. In die zin willen wij in evenwicht leven met het land.

De aarde
Het evenwicht met de natuur, de aarde, is verstoord. We zijn gewend geraakt aan het produceren van groente, fruit en vlees. Een apart woord: ‘produceren’. Het gaat toch om elementen uit de natuur die min of meer autonoom groeien?  We zijn gewend geraakt aan het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen om de ‘productie’ te vergroten. Dat verstoort het ecosysteem, put de bodem uit en de bestrijdingsmiddelen vergiftigen onze aarde, onze lichamen en die van andere levende wezens. Dat vinden wij niet nodig.

Vanaf het hoogste punt zie je de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.

Als mens op aarde zijn wij steeds meer gaan nemen; ontnemen misschien wel. Dit geldt voor grondstoffen en grondwater in het algemeen, maar ook voor land- en tuinbouw, visserij en bio-industrie. Alles zo goedkoop mogelijk, geholpen door technologie en kunstmatige stoffen om het rendement te vergroten. Uitputting van de aarde als gevolg. De natuurlijke balans willen wij herstellen op Haciënda de la Miel. Het land is altijd ecologisch geweest en heeft bovendien 25 jaar mogen rusten. Het is bijgekomen en mag samen met ons weer tot bloei komen. Wij geven het land beplanting, water, aandacht en verzorging. Wij zullen hierbij geen gebruik maken van kunstmatige stoffen of giftige stoffen. Ook niet in lage doses. Zeep om jezelf te wassen, de afwas te doen of de kleding mee te wassen, zijn allemaal 100% biologisch afbreekbaar. Wij nemen aan de andere kant de vruchten van het land en genieten van het zijn op het land.

De omgeving
De boeren in de omgeving kunnen gebruik maken van ons land volgens deze filosofie. Zo hebben we al een imker voor de meer dan 60 bijenkorven, en hadden we eco vrijwilliger Chris voor het groenteparadijs. Hij is nu weg omdat we nog steeds wachten op electra en vergunningen. We hebben ook bomenmannen die zorgen voor de olijf- en amandelbomen en hun oogst. Dat zijn grote klussen waarbij wij  de oogst zullen verdelen. Ook hier geldt dat er een gezonde relatie moet bestaan tussen geven en nemen.

v.l.n.r. Vincent, Armijn en Chris de eco vrijwilliger

2 reacties op “Onze bedoeling

  1. Lieve Armijn, Renate en Rosa, wat een droom moet dit voor jullie zijn of eigenlijk één die uít komt. Ik geniet van de prachtige verslagen en foto’s en ben diep geroerd door de byzonder mooie idealen die jullie op deze site weergeven. Heel veel succes en bovenal plezier bij t verwezelijken hiervan, dikke zoen Marit

  2. Hallo Vincent, wat een geweldig levenswerk. Spanje en dan ook nog zuid-Spanje….Met mooie mensen en misschien zijn er ook wel paarden ;)
    Goede opbouwtijd gewenst en wie weet tot ziens, Annemieke

Reacties zijn gesloten.